Robert Viset

Ik ben al van jongs af aan verbonden met de natuur. Als 12-jarig jochie (1973) fietste ik al mee met andere leden van de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie, natuur bestuderen en beleven. 
Ik ben nog steeds dankbaar dat dat mijn tienertijd was. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen, de natuur zit nu onderhuids. Dat is een boodschap die ik graag wil meegeven.

Sinds een paar jaar ben ik vrijwillige (natuur)gids in de Schoorlse Duinen bij Staatsbosbeheer.
Ik verzorg wandelingen voor individuen, groepen, basis- en 
middelbare scholen, BSO’s, dementerende ouderen en familie-uitjes, en zelfs voor Amerikaanse fietstoeristen in het Engels.
De onderwerpen zijn uiteenlopend; zintuigen, hulpboswachter, bosuitje, overleven, waterbeessies, 
paddenstoelen, kriebelbeestjes, volle maan- en sterrenwandelingen, nacht-wakerwandelingen, vleermuizen, nachtzwaluw- en roofvogelfietstochten en thema-dagen.
Maar ook, uilenballenpluizen, nestkasttimmeren en kinderactiviteiten. Kortom, veelzijdig.

Wel genoeg zou je zeggen. Maar, toch kwam ik er achter dat ik kennis te kort kwam.
Gaandeweg leer je natuurlijk van alles uit boeken, via Internet en van collega-gidsen,
maar het was voor mij niet genoeg. En dus ging ik me verbreden en verdiepen. Naast de Natuurgidsen Opleiding van het IVN West-Friesland (afgerond in 
2018), kan ik me sinds sept. 2017 NatuurWijzer noemen, met trots!

Veelzijdig

Geranium Robertianum

Geranium_purpureum

Naamgeving

Volgens sommigen komt de Nederlandse naam van de Franse abt Sint-Robert, die in de elfde eeuw de cisterciënzer kloosterorde stichtte. Volgens anderen is de naam afgeleid van herba rubea (rood kruid). Geranium komt van het Griekse geranios (kraanvogel), omdat de vrucht enigszins lijkt op de snavel van een kraanvogel. Robertianum (robertskruid) is misschien genoemd naar de eerste Salzburger aarstbisschop Rupert of Hrodperth (gestorven in 717), dit vanwege zijn geneeskracht. Het kan echter ook zijn afgeleid van ruber (rood), naar de kleur van de bloem of rode stengel en bladeren in de herfst. Herba ruberta of herba rubra betekent rood kruid, wat men later verbasterde tot Robert.

Aan u de keus

De stelen van het Robertskruid spitsen zich bovengronds in meerdere richtingen. Dit is dan ook gelijk aan mijn veelzijdigheid. U kunt met mij alle kanten op! Vanuit de natuur als middelpunt, bied ik via allerlei vertakkingen natuurbeleving aan, vanuit verwondering, werkvormen, stilte of met een educatief kantje. Of het nu een prachtig bos in de Veluwe betreft, of een park of bos in uw eigen stad: U mag het zeggen!

Kleuren

Zelfs de betekenis van de kleuren van dit standvastige plantje passen binnen mijn visie:

  • Rood – liefde, lijden, offer, strijd, feestvreugde, hartstocht, moed;
  • Groen – hoop, groei, leven, toekomst.

Maar vooral samen op pad, en de natuur met elkaar beleven, in al haar vormen is voor mij de basis van dit concept.